Stockfotografie en stockfilms

Over geld verdienen met stockfoto's

Hoe ik stockfotograaf werd

Het is al weer een aantal jaar geleden dat ik voor langere tijd op bed kwam te liggen, samen met mijn laptop. Uit verveling speurend op het internet kwam ik de term stockfotografie tegen. Het komt erop neer dat er enorme databases zijn, sommigen met meer dan 10 miljoen foto’s, waar redacties, bedrijven en particulieren zich op kunnen abonneren. In ruil voor dat abonnement kunnen ze foto’s downloaden voor eigen gebruik, voor foto’s in folders, dagbladen, kalenders, ansichtkaarten en noem maar op. Een groeiende business nu bedrijven geen geld meer hebben om voor elk wissewasje een dure fotograaf op pad te sturen.
Een fantastische mogelijkheid om met mijn hobby geld te verdienen. Bladerend door de databases besloot ik dat ik dat ook kon. Nu weet ik beter, want door aan stockfotografie te gaan doen, ben ik gaan leren te fotograferen. De eerste reviewers die mijn mooie (!) foto’s weigerden, wat was ik er ziek van, boos werd ik ervan, maar wat hadden ze achteraf gelijk.
Als ik nu foto’s maak, dan kijkt de reviewer over mijn schouder mee. Ik hoor hem fluisteren, “te harde schaduwen, denk om je iso, niet overbelicht?” en nog veel meer. Of mijn foto’s nu perfect zijn? Nee, vast niet, een professionele fotograaf zal er nog wel iets op af te dingen hebben, maar ik ben tevreden. En, ook niet onbelangrijk, de KLANT is tevreden, want er gaan elke maand duizenden foto’s over de digitale toonbank.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: