Stockfotografie en stockfilms

Over geld verdienen met stockfoto's

Binnenkomen bij Shutterstock

Ik weet nog dat ik begon bij Shutterstock in 2007, en dat is in die 5 jaar niet veranderd, zoveel heb ik wel meegekregen van de diverse fora. Shutterstock is (meestal) een ramp om bij binnen te komen. Het idee is simpel, je upload 10 foto’s, en daarvan moet Shutterstock er 7 goedkeuren voor de verkoop. Ik zeg verkoop, want het kan heel goed zijn dat de foto’s technisch 100% in orde zijn, maar dat je als commentaar krijgt “limited commercial value”. Dus, je moet bij het uploaden van die 10 stuks niet alleen in de gaten houden dat de foto’s in orde zijn, maar ook nog onderzoeken wat verkoopt, en dat als beginnend stockfotograaf!

Maar goed, 10 stuks uploaden dus, en dan weet ik dat ze ook nog diversiteit vragen, portretten, studioportretten, productfotografie en landschappen. Soms kom je er met een categorie binnen, maar die moet dan wel heel erg sterk zijn, meestal heb je meer kans met een diversiteit. En die bloem die jij prachtig vindt, doe die foto’s maar niet, want daar loopt hun database mee over. 10 stuks uploaden, en dan duimen, dat is een spannende periode, dat weet ik nog. Steeds in je mail kijken, en dan eindelijk, … afgewezen. 4 van de 10 zijn “goedgekeurd” dus je bent niet door. Laat je door dit aantal niet helemaal misleiden, als ze er 4 van de batch hebben afgekeurd, dan kijken ze niet meer naar de rest van de foto’s, je bent gewoon “af”.  Het was bij mij indertijd een stomp in mijn maag, ik was er echt beroerd van. Ik heb inmiddels een dikkere huid gekregen, maar soms ben zelfs ik nog wel eens verontwaardigd over een afwijzing, zelfs na 5 jaar. Ik was de 2e keer binnen. Het nadeel van het systeem is dat je een maand moet wachten voordat je het opnieuw mag proberen. Dat maakt het ook wel spannender om te proberen binnen te komen. Natuurlijk moet je bij dit proces geluk hebben met de reviewer, degene die de foto’s nakijkt. Een chagrijnige reviewer vindt altijd wel iets. Vijf jaar terug was men zelfs nog een stuk soepeler met het binnenlaten/reviewen van foto’s, tegenwoordig is het aanbod veel groter, en moet het dus perfect zijn. Overigens wordt met na het reviewen van die eerste batch een stuk soepeler. Foto’s die tijdens deze test niet door waren kan je later rustig uploaden, goede kans dat ze dan wel worden doorgelaten.

Als ik nu terugkijk naar mijn beginmaanden, dan begrijp ik niet dat er uberhaupt foto’s van mij zijn doorgelaten. Vijf jaar geleden, ik begon net met het wat serieuzere fotograferen. Terugkijkend op die foto’s kan ik ook wel wat aantekeningen maken 😉 . Ik durf rustig te zeggen dat ik heb leren fotograferen door aan stockfotografie te doen. Want van elke afwijzing van een foto leer je. Maar, daarvoor moet je dus wel binnen zijn, en het liefst (ook) bij Shutterstock, want dat is toch de grootste inkomstenverzorger!

Zie hier een foto uit mijn eerste batch, en ja, *bloos* , die verkocht toen ook nog. Die hoef je nu niet meer te uploaden!

stock photo : Girl is drinking lemonade

Probeer er zelf 10 binnen te krijgen bij Shutterstock!!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: