Stockfotografie en stockfilms

Over geld verdienen met stockfoto's

Megapixels en stockfotografie

Ooit ruilde ik mijn analoge Sigma fotocamera in voor een echte DIGITALE Sony Cybershot, met de onwerkelijke resolutie van wel 3 hele megapixels. Met die camera heb ik nog heel wat foto’s gemaakt, voornamelijk in de huiselijke sfeer. Maar na de moord op Pim Fortuin had ik hem ook bij mij op het Mediapark, en schoot ik er een paar foto’s mee. Voor mijzelf, ik was enorm geschrokken van de moord, terwijl ik op 50 meter verder op het Mediapark was.

Toen ik mij later aanmeldde bij de Nationale Beeldbank, heb ik ook deze foto’s geupload. En ze verkochten, kennelijk maalde de klant niet zo om megapixels, en waren die 3 MP (en wie had er meer in die tijd?) voldoende. De foto’s hadden nieuwswaarde. Toen wijzigde het beleid van de Nationale Beeldbank. Men accepteerde geen foto’s meer onder de (5??) megapixels EN schoonde de hele database op. Een verrassende actie, want als je op die manier met megapixels omgaat, dan zul je nooit geschiedenis opbouwen! Gelukkig gaan de andere stockbureaus zorgvuldiger om met foto’s die toch al goed verkopen.

Ik groeide uiteraard ook qua megapixels. Uiteindelijk kocht ik de Nikon D3s met 12 MP. Een dijk van een camera, en qua kwaliteit was er geen enkele reden om meer MP’s te willen hebben. De camera is fantastisch, met name onder slechte lichtomstandigheden. Maar in stockfotoland groeide de vraag naar meer Megapixels door. Er zijn bureaus waar het uitmaakt of je meer of minder megapixels hebt, zo bv. bij Fotolia, waar mijn grootste foto’s als een XL over de toonbank gingen, maar veel fotografen hoge(re) ogen gooiden met XXXL, oftewel 20 MP en hoger. Kortom, de behoefte aan meer MP’s, die door iedereen als onzin wordt afgedaan, en terecht, blijkt bij de klant van de stockbureaus toch te leven. Dus ik ben gezwicht, en heb nu ook 24.5 megapixels in mijn camera, de Nikon D3x. En ja, het scheelt wat, en langzaam verdient deze camera zich terug. Maak ik nu betere foto’s? Nee, natuurlijk niet, maar de klant denkt dat ze met meer MP’s een betere foto heeft, en ik waag dat te betwijfelen. Maar wat de foto’s van Pim Fortuin betreft? Ik blijf dat eeuwig zonde vinden. Wanneer zou alles tot 10 MP overboord gaan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: