Stockfotografie en stockfilms

Over geld verdienen met stockfoto's

Wit maken van de achtergrond

Mij wordt vaak gevraagd hoe ik de achtergrond wit maak, en daar heb ik na een aantal jaar mijn methode voor. Er zijn beslist meer methoden, en er zullen zeker betere en snellere manieren zijn om het doel te bereiken. Maar dit volstaat voor mij, en ik leg het graag een keer uit. Natuurlijk is je belichting erg belangrijk, ergens in je foto, het liefst natuurlijk rondom je model of voorwerp, zou je een flink stuk overbelicht moeten hebben. Als ik de RAW open, dan zet ik de overbelichtings-indicatie aan, zodat die plekken rood worden. Zie de indicator bij pijl 1. Dan breng ik de foto op kleur, meestal kom ik voor personen op een kleurtemperatuur rond de 5400 kelvin uit. Ook de verzadiging en de levendigheid zet ik wat hoger. En ik probeer de overbelichte plek zo groot mogelijk te maken door te spelen met belichting en helderheid. En dan … sla ik het resultaat op als TIFF. Dit doe ik omdat ik dan alle wijzigingen aan kan brengen zonder dat er iedere keer bij het opslaan kwaliteitsverlies optreedt.


 Zoals je ziet moet er aan deze foto nog wel iets gebeuren voordat hij als stockfoto kan worden gebruikt!
Maak met laag – laag dupliceren een extra laag aan. Ga naar niveaus(levels), en gebruik het meest rechtse witbalans-pipetje (zie pijl 1). In dit geval zie je dat de bovenkant van de foto, met name een deel van het hoofd, niet tegen een witte achtergrond staat. Omdat de belichting, al zou je dat zo niet zeggen, redelijk is, klik ik met dit witbalanspipetje naast de knie (zie pijl 2). Daar is de foto ook niet wit, en daarmee licht je de foto dus een stuk op. Dat wil dus zeggen, de bovenste laag licht op, de onderste is nog origineel van kleur.

Het resultaat ziet er zo uit.


 Je ziet dat de foto al een heel stuk opfrist. Nu is het belangrijk te controleren of er geen stukken in de foto overbelicht zijn geraakt, waar dat niet mag. In dit geval zou het risicogebied het witte papier van de bos bloemen zijn. Dat controleer je door de foto even helemaal donker te maken. Controleer je onderwerp, zie je overbelichte plekken, hier dus inderdaad de bos bloemen, onthoud die dan. klik op annuleren.


 Omdat de laag die eronder zit niet extra is belicht, gaan we nu flink inzoomen. We gaan de bovenlaag zorgvuldig weggummen zodat op die plekken de onderlaag zichtbaar wordt.
Ik ben niet gewend tutorials te maken, en zie dat ik geen extra laag had aangemaakt. Dat heb ik even opnieuw gedaan, ga er dus maar vanuit dat er steeds 2 lagen zijn geweest. Ik zoom dus in, en pak het gummetje, die ik niet te hard en niet te zacht maak. Gum nu netjes het overbelichte deel weg, ga niet over de rand, in dit geval van de bos bloemen.


 Voeg beide lagen samen, pak een 100% wit penseel en maak eventuele randen wit, en laat alleen nog wat donkere plekken om de voeten zitten. De onderkant is in dit geval dus nog te donker, die laat ik nog even zo. Het resultaat is een foto die voor het grootste deel een witte achtergrond heeft. Ik maak opnieuw een tweede copy-laag aan.


 Eigenlijk herhaal je de hele bovenstaande handelingen. Dus met het witbalanspipetje klik je in het zwart onder de voeten in deze foto. Het risico is nu het wit in de sportschoenen van de jongen, meestal zal er geen probleemgebied meer zijn. de hele bovenkant van de jongen gum je nu in een keer terug. Zoom even goed in, en kijk even of er onderin de foto nog iets teruggegumd moet worden. Waarschijnlijk niet, hier door het wit in de schoenen dus wel. Wat overigens hier ook moet gebeuren is dat het NIKE-logo moet worden weggecloned, wat nog een heel precies werkje is. Dat doe ik dus op het laatst. Dan voeg ik de titel, beschrijving en keywords toe aan de foto, en sla ik de foto op als JPEG, en is hij klaar om te uploaden.
Als je nog vragen hebt, kom maar op. Ik heb natuurlijk niet altijd foto’s die zo bewerkelijk zijn, soms is het met twee klikken klaar. Als voorbeeld heb ik dus een foto gebruikt die nog wel het nodige moest ondergaan. En, het kan vast handiger, maar dit gaat voor mij razendsnel vanaf dat ik het eenmaal onder de knie had.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: