Stockfotografie en stockfilms

Over geld verdienen met stockfoto's

Camerasensor zelf schoonmaken

Ik had stof op mijn sensor, zag ik aan de foto van de wandeling van deze week. Omdat het nogal veel was, vermoedde ik dat ik de automatische sensorreiniging van mijn Nikon D3x  niet aan had staan. Dus ging ik in het menu op zoek. Niks. De handleiding, niks. Voor alle zekerheid nog in het forum van de Nikon Club Nederland gevraagd, en inderdaad, deze peperdure camera blijkt deze functie gewoon niet aan boord te hebben. Nou is mijn ervaring dat je het stof er niet 100% mee weert, maar het helpt beslist! Nou, niet dus, ik moest aan de slag.
Ik begin dan met mijn werkplek even met een vochtige doek af te nemen om zoveel mogelijk stof te weren. Dan de bureaulamp aan om goed licht te hebben.
De spiegel opklappen (in het menu, niet via de knop bovenop!), en dan eerst voorzichtig stofzuigen. Dat doe ik met de Green Clean stofzuiger, een spuitbus met perslucht die inplaats van het stof door de camera te blazen, deze juist opzuigt. Opletten dat je met het mondje boven de sensor blijft, beslist niet aanraken! Meestal is hiermee het stof al verdwenen, maar als de camera toch open voor me ligt, dan doe ik ook meteen met nat na, dan weet ik zeker dat het goed schoon is. Ik gebruik daarvoor een 24mm swab, zodat ik met één beweging over de sensor de boel schoon heb. Voor mijn Nikon D300 gebruikte ik andere, kleinere swabs. Ik gebruik een paar druppeltjes Eclipse vloeistof voor sensorreiniging en haal de swab er een keer zorgvuldig overheen. Deze swab gaat daarna direct in de vuilnisbak. Ik heb dit al tientallen malen gedaan, en de sensor is altijd brandschoon daarna. Ik weet dat er altijd heel eng over wordt gedaan, en dat veel mensen dit laten doen, maar echt, het is zo gebeurd, en er gebeurt niks als je schoon en voorzichtig werkt. Succes!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: