Stockfotografie en stockfilms

Over geld verdienen met stockfoto's

Foto’s van RAW naar JPEG

Vandaag heb ik de film waarover ik eerder schreef afgerond. Gelukkig, een megaklus is af! Meteen even een mapje met oudere foto’s ingedoken waar ik dus nog niets mee heb gedaan. Dit is er eentje van.
Het bewerken van foto’s gaat niet zo snel, bij mij althans niet! Natuurlijk fotografeer ik in RAW, dat zou iedereen met een beetje camera hoe dan ook moeten doen, naar mijn idee. In RAW doe ik de meest globale aanpassingen, zo maak ik de kleur op temperatuur, en voer de verzadiging een beetje op. Ook de helderheid maak ik, lettend op het histogram, in orde. Dan schrijf ik de foto weg naar TIFF. Dat doe ik omdat ik dat TIFF-bestand in Photoshop eindeloos kan openen en opslaan, zonder dat er iedere keer een compressie plaats vindt, wat bij JPEG namelijk wel gebeurt. Doe je dat vaak met JPEG’s dan houd je geen foto meer over! Dan de nodige aanpassingen, EN ik zet de naam, korte beschrijving en alle keywords in bestandsinfo (in het Engels). Pas DAN schrijf ik weg naar JPEG. Wil ik later nog aanpassingen doen, dan ga ik terug naar het TIFF-bestand, doe de aanpassingen, en schrijf dit weer weg naar JPEG.

Iedereen doet dit natuurlijk op zijn eigen manier, dit is de mijne. Overigens verwijder ik de grote TIFF-bestand wanneer de foto’s bij de stockbureaus binnen zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: