Stockfotografie en stockfilms

Over geld verdienen met stockfoto's

Videoclips (footage) voor stockfotografie

Wat fotografie betreft is het veel fotografen wel duidelijk wat wel en wat niet mag, en hoe met de camera om te gaan. Zelf heb ik een redelijk aantal clips staan, en van tijd tot tijd verkoop ik daar ook wel van, hoewel het geen hoogvliegers zijn. Toch is het, terugkijkend op het starten met deze clipt tot nu zeker de moeite waard gebleken, maar voor het rendement moet ik een lange avond hebben. Ik heb de beschikking over een aantal camera’s. Zo heb ik een Sony Bloggie, een cameraatje in zakformaat, dat in Full HD en in het formaat AVCHD filmt. Vergelijkbaar met mijn smartphone.

Dan heb ik een kleine full HD camera, de Canon Legria HV40. Een cameraatje dat opslaat op tape, behoorlijk helder van kwaliteit. Beslist geschikt voor Stock-footage. Qua formaat eenvoudig mee te nemen.

Mijn kanjer-camera is echter mijn Canon H1. Ik heb een tijd professioneel gefilmd, en deze camera, semi-professioneel, heb ik daar nog aan overgehouden. Gelukkig heb ik hem nog, recent heb ik nog een documentaire gemaakt. Deze camera heb ik gebruikt om de footage te maken die ik nu online heb staan.
Dat zijn bijvoorbeeld deze korte fragmenten:

KLIK HIER  en KLIK HIER

Toch is het op dit moment maar de vraag wat het beste is, en ik neig naar de spiegelreflexcamera met diverse objectieven. Het mooiste hieraan is namelijk de scherptediepte. Ondanks de semi-professionele camera, waar in theorie te spelen is met het diafragma, is mijn ervaring dat je dat nauwelijks in je beeld terugziet. Dat heeft te maken met de grootte van de sensor, heb ik mij ooit eens laten vertellen. Ik heb daar heel wat testen mee gedaan, met bedroevend resultaat.

Ik heb ook eens een testje scherptediepte gedaan met mijn Nikon 3Ds, en dat was meteen een stuk duidelijker zichtbaar!

Kortom, op basis van alle gedane testen, valt mijn keus voor het maken van footage op mijn Nikon 3Ds. Wat wel heel belangrijk is, dat is gebruikmaken van een statief. Zonder statief, met de kleinste schommeling, krijg je je footage beslist niet binnen bij een stockbureau! Ik neem het statief mee op vakantie, dus als we iets tegenkomen dat geschikt is voor stock-footage, dan zal ik dat zeker gebruiken!

Voor mijn video-clips bij Shutterstock, KLIK HIER

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: