Stockfotografie en stockfilms

Over geld verdienen met stockfoto's

Yuri Arcurs

Ik was al enige maanden bezig met stockfotografie toen ik ontdekte dat bij elk stockbureau er één stockfotograaf was die met kop en schouders (qua verkopen) boven de anderen uitstak, Yuri Arcurs. Dus ik ben gaan zoeken op deze persoon, en ontdekte dat dit de man was die het lef had gehad. Het lef om geld te steken in stockbusiness. Nou doe ik dat ook, maar wel op veel kleinere schaal. Mijzelf verwonderend (en hem bewonderend) heb ik foto’s bekeken, films bekeken, en zijn blog gelezen. Allereest zijn studio, die recentelijk is verhuisd naar een nog grotere en waarschijnlijk ook betere lokatie. Met name het filmpje waarin hij op zijn gemak loopt van opstelling naar opstelling “dit is onze keukenhoek” , “hier is de medische afdeling” en “hier is het laboratorium”. Stuk voor stuk thema’s die je als stockfotograaf het water in de mond doen lopen.

Yuri houdt ook een blog bij, en daaruit blijkt dat hij een heel team heeft van fotografen, en van modellen. Dat is uiteraard ook aan zijn foto’s te zien. Ooit heb ik een artikel van zijn hand gelezen waarin hij uitlegt dat een klein aantal mensen bezig is met een bult in een grafiek, en vervolgens HEEL VEEL mensen met de long tail, zoals foto’s die veel minder vaak verkopen, erg arbeidsintensief zijn en in die zgn. long tail terecht komen. Die long tail is voor stockbureaus onmisbaar, omdat ze, wanneer een klant zoekt op bv. vrijstaande paddestoelen, ze die wel willen kunnen leveren. Yuri maakt die dus niet, die verkoopt zijn “mensenfoto’s” als warme broodjes, en zit dus vooraan in de bult.Ik vrees dat ik in het staartpuntje zit 😉
Nadat ik al moest kwijlen om de studio die duidelijk met glazen dak was, een belichting die je met alleen flitsers dus nooit haalt, kwam er een nieuwe studio, die ws. wel lastiger is qua belichting, maar wat een equipment!

Ik blijf nog even dromen, en in het puntje van de staart zitten ;). Sinds kort heeft Yuri overigens een eigen website, oftewel, hij verkoopt nu ook rechtsstreeks aan de consument, en dat is nieuw. Yuri zit overigens bij elk stockbureau dat maar een beetje geld kan opleveren. Zijn “never put all your eggs in one basket” is hij kennelijk nog steeds aan het uitbreiden 😉

Kijk hier voor de verkoopsite van yuri Arcurs, : peopleimages.com

2 reacties

 1. willem

  Goedemorgen,

  Het is zeker een interessant persoon Yuri, en absoluut een pionier op microstockgebied. Sinds kort heeft Yuri besloten om exclusief te gaan met istock/getty. Nou ben ik benieuwd of u iets merkt in uw verkopen. Is het zoals Yuri op zijn website beweerd een ‘gigantische verschuiving’ (grote woorden zijn hem niet vreemd), of valt het mee en zijn bijvoorbeeld uw verkopen min of meer hetzelfde gebleven? Ik zelf wil namelijk ook binnenkort na veel oefenen ook inschrijven bij sites als Shutterstock (en hopen dat ik door de keuring kom) etc. Maar ben dus zoals gezegd benieuwd naar het effect van zijn handelen.

  mvg

  • Dag Willem,
   Ik merk er nog niet veel van. Lastig ook, het is nu volop vakantie, dus er is hoe dan ook sprake van een lichte daling van de verkopen. De zakelijke foto’s die Yuri verkoopt, en waarmee hij succesvol is, die heb ik toch niet. Ik zou hooguit last kunnen hebben van kopers die naar Istock overgaan, maar daar ben ik ook, dus die kopers kom ik dan wel weer tegen. Hoewel de exclusieve fotografen bij Istock daar wel een voorsprong krijgen tov de niet-exclusieven. Succes met je stap, de keuring bij Shutterstock blijft lastig, probeer veelzijdig te zijn, landschap, studio etc. dan heb je de meeste kans!
   Groet, Ivonne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: