Stockfotografie en stockfilms

Over geld verdienen met stockfoto's

Personen versus producten

Toen ik begon met stockfotografie deed ik wat iedereen deed. Ik had een lichttent aangeschaft, en daar legde ik werkelijk van alles in. Originaliteit was ver te zoeken, nou ja, soms bedacht ik wel eens iets anders, maar het speelde zich altijd op 80×80 centimeter af. Wanneer je iets fotografeert wat een ander al heeft, dan verkoop je wel iets. Want jouw foto staat altijd even bovenaan bij de nieuwste foto’s. En luie designers pakken dan al snel de eerste appel die ze tegenkomen. Maar dan zinkt je foto weg in vergetelheid, want je onderscheidt jezelf immers niet. Dus, het zou origineler moeten. Reisfoto’s zijn meestal alweer iets onrigineler, maar dat hangt natuurlijk van je fotografie af, en de keuze van de onderwerpen. Er zijn stockfotografen die het wel weten, neem Yuri Arcurs, die eigenlijk uitsluitend personen fotografeert. Yuri Arcurs verdient veel geld met stockfotografie, erg veel geld. Kortom, personen dus. Altijd origneel uiteraard, want geen mens is hetzelfde. En zoeken naar originelere poses en personen. Het blijft een uitdaging, die stockfoto’s.

De laatste tijd heb ik voor mijn doen veel personen in de studio gehad, en dat lijkt resultaat op te leveren. Bij Shutterstock staan een paar grafieken die bruikbaar zijn om dit soort metingen te doen. Onderstaand de grafiek die de verkoop aangeeft van met name nieuwe foto’s. Daar blijkt uit dat er groei is vanaf april, met name dus met nieuwe foto’s. Kortom, personen dus! Ik blijf dit voorlopig maar doen, ik heb de gelegenheid, dus waarom niet. en het is beregezellig tijdens een shoot. Ik zeg altijd, ook als dit niets oplevert, dan hebben we nog een leuke dag gehad. En dat meen ik ook. Maar de grafiek met pieken omhoog zien gaan, dat is eigenlijk ook wel erg leuk 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: