Stockfotografie en stockfilms

Over geld verdienen met stockfoto's

Fotograaf Tony le Duc

Tijdens de feestdagen heb ik niet veel gedaan aan stockfotografie, ik had mezelf even een beetje vakantie gegeven. Nooit helemaal, want zo zorg ik er bijvoorbeeld wel voor dat ik altijd de toegestane uploads bij Istockphoto doe etc. Maar in ieder geval geen stockfoto’s gemaakt. Wel veel gelezen, en daar zaten ook fotobladen tussen. De Focus (nummer 100) besteedt deze maand aandacht aan fotograaf Tony le Duc. Nou had ik niet eerder van deze man gehoord, maar hij schijnt groot te zijn geworden met voedselfotografie, met name zwevend voedsel, dat eruit ziet als 3D. Een grappig effect, en hij legt uit hoe hij dat doet. Hij brengt een aantal lagen plexiglas aan boven elkaar, en op elke laag legt hij voedsel neer. Het effect is een foto met zwevende paddenstoelen etc. erg leuk, en origineel. Dat wilde ik ook uitproberen!
Van de week heb ik 4 glasplaatjes gehaald, gewoon raamglas, 4 mm dik. In mijn geval 50×50, ik wilde ook niet te krap werken. Vandaag wat groenten gehaald, en geprobeerd te spelen met deze glasplaatjes. Dat viel nog niet mee! Ik had ook het onderste plaatje “op pootjes” gezet, in de hoop dat de flitsers er onderdoor zouden gaan. Gedeeltelijk werkte dat wel, maar het licht bleef een ingewikkelde toestand, met onevenwichtige belichting tot gevolg. Opstelling Verder heb ik, zoals je op de foto kunt zien, gekleurde flesjes als ophogers gebruikt, niet slim, dat geeft in de hoeken een kleurzweem, dat had ik kunnen bedenken ;). Ik ga bij Ikea oid 16 identieke witte glazen kopen om dit probleem op te lossen. Ik had er 4 flitsers omheen staan, de lamp die je hier ziet heb ik later ook van een softbox voorzien, dus 4 flitsers en 4 softboxen, en dan nog was het niet eenvoudig! Maar er is wel wat bruikbaars uitgekomen, misschien leuk als verpakking voor groentensoep ;)?
Floating cutleryIk bruis van de ideeën wat je er allemaal mee kan doen, maar de belichting juist krijgen is toch wel de eerste prioriteit, want dit is niet echt 100% goed, en vraagt veel nabewerking. Maar, het eerste begin is er, en het wordt dus vervolgd!
Floating vegetables

2 reacties

  1. Paul

    Leuk topic! Had niet helemaal duidelijk wat je belichtingsproblemen waren maar had wel wat gedachten hierover die ik met je wilde delen. Bij deze dus: 1) de glasplaten geven vast (ongewenste) reflexie en spiegeling (net als twee tegenover elkaar opgestelde spiegels). Is een polarisatiefilter geen idee? 2) gekleurde pootjes, inderdaad een slecht idee. Witte pootjes zijn vast een betere optie maar mat-zwarte zijn misschien nog beter (ik denk ook hier weer aan ongewenste reflexies). 3) de belichting van de “diepere” lagen zal altijd anders / slechter zijn dan de “bovenliggende” lagen. Het glas van de glasplaten is bij lange na niet van dezelfde kwaliteit als het glas van je camera-objectief (en het licht van de diepere lagen heeft hier in toenemende mate last van). Een alternatief voor deze opstelling is misschien om elke laag apart te fotograferen en in de nabewerking (photoshop?) “over elkaar heen” te leggen. Zo krijgt ieder laag dezelfde belichting als de toplaag (en zonder ongewenste reflexies). Misschien wel een lastig en bewerkelijk proces (de diepere lagen moeten immers in toenemende mate “out of focus” worden gefotografeerd, en van iedere foto-laag moet de “achtergrond” worden weggeknipt). Nou ja. Het zijn zo maar wat ideetjes. Ik hoop dat je er wat mee kunt. Groeten, Paul.

  2. Bockereyer

    Tony Le Duc werkt zover ik weet alleen met continue licht. Kijk eens op zijn website http://www.tonyleduc.eu/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: