Stockfotografie en stockfilms

Over geld verdienen met stockfoto's

Uitlichten producten in lichttent

Vandaag naar de studio geweest. Ik had een glasplaat besteld als grondplaat, helaas geen melkglas, dat is heel erg duur, maar een geperste plaat, twee glasplaatjes van 3 mm dikte, en wit plastic ertussen “geplakt”. Gekocht bij Nijhof in Baarn, kosten 83 euro. Ik vind persoonlijk glas mooier dan kunsstof (heb ik ook), dat minder glanst en sneller krast. alleen, ik had even moeten opmeten, ik dacht veilig te zijn met 75 x 75 in een lichttent van 80 x 80, maar dat was te optimistisch, het was te groot. Ik heb de plaat uiteindelijk op longdrinkglazen gelegd, en dat blijkt in de praktijk prima te werken.

In het verleden heb ik een aantal maanden gebruik gemaakt van een opnametafel, maar ik miste de reflectie van producten die je met een niet belichte ondergrond (van onderaf) wel hebt. Niet alleen ik miste het, de klant duidelijk ook, volledig geïsoleerd blijkt slechter te verkopen, in ieder geval in mijn geval. Ik heb vervolgens de lichttent weer opgezet, en deze OP de lichttafel gezet. Ik heb op dit moment een voor mij ideale uitlichting opgezet, ook gebruikmakend van het glas. De kunststof ondergrond lag op een zgn. “ophoger” wat in de praktijk een onderkant van een kartonnen doos is, ondoorzichtig dus (zie de foto hieronder rechtop staand tegen de muur). Vandaag heb ik de volgende opstelling gedaan, 1 flitser schuin van onderaf, een flitser recht van achteren. Beiden dus door de opnametafel heen, die meteen ook een stuk diffuser maakt.
 Lichttent zijkant 
Aan de voorzijde heb ik schuin naar het onderwerp toe twee flitsers staan. De zwaarte van de flitsers is niet zo belangrijk, ik gebruik ze zelden voluit, dus wat je ziet (een aantal van 600W) is overkill. Ik denk dat ik prettig zou kunnen werken met 2 x 400W en 2 x 200W ook in beeld is overigens mijn pas aangeschafte zadelkruk, waarmee ik mijn rug behoorlijk spaar, en ik iets langer kan werken dan normaal gesproken mogelijk is.

Lichttent voorzijde

Het resultaat is dat ik foto’s krijg die maar weinig bewerking nodig hebben om wit te maken, en de foto’s meteen al goed op kleur zijn. In de RAW-converter geeft de rode kleur aan waar de foto wit is. Je ziet nu dat er wel een reflectie onder het product zit, die wilde ik dus ook, maar niet te donker dankzij de flitser onder de tafel. Bewerken is nu eenvoudig, en gaat dan ook een stuk sneller dan voorheen.

voorbeeld belichting

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: