Stockfotografie en stockfilms

Over geld verdienen met stockfoto's

Inspiratie op Shoot-Amsterdam

Op 18 maart ben ik samen met een aantal leden van de club voor stockfotografen, naar Shoot-Amsterdam geweest. Een inspirerende onderneming, met name voor productfotografie. Een van de fotografen die een demonstratie gaf was Daan Verschuur , die het publiek liet zien hoe hij een hamburger fotografeerde. hamburger03  

De blauwe achtergrond werd verkregen door achter de hamburger een soort kalkpapier te spannen, met op de vloer een flitser met een blauw filter eroverheen. Ik ga dat zeker uitproberen, het heeft een frisse uitstraling. Zoals je ziet zijn de hamburgers en de stukken brood op een stok geprikt, om omvallen te voorkomen. De hamburgers zelf waren na het bakken met oestersaus gekwast, waardoor ze een mooie bruine kleur kregen en een mooie glans kregen. Goeie tip!

hamburger07Wat mij het meest fascineerde, en wat ik mij gewoon onvoldoende heb gerealiseerd, is dat Daan uitsluitend de foto’s neemt. Hij vormt een team, samen met een “foodmaster” die als verantwoordelijkheid heeft de hamburger naar wens op te bouwen.

Overigens, hoe lekker de hamburger er uiteindelijk ook uit kwam te zien, realiseer je wel dat al dit voedsel op foto’s niet meer geschikt is voor comsumptie, met alles wat wordt gebruikt om het lekker te laten lijken.

Je ziet hier links een van de 5 laatjes van de foodmaster, met gereedschap wat hij beertelings gebruikt. Een veelheid aan kwastjes, spatels, mesjes, pennen en noem maar op! Hij vertelde ook dat hij dit ladenkastje elke avond uit zijn auto haalt. Niet voor de waarde, maar hij zou niet weten hoe hij alles weer moet verzamelen!

hamburger06Alvorens de demonstratie te starten heeft de foodmaster een complete tafel ingericht, compleet met electrische kookplaat, verse groenten etc.

De hamburger, die op enig moment topzwaar begon te worden, is aan de achterkant gestut met sateprikkers. Want, en dat mag duidelijk zijn, het decor zit alleen aan de voorkant!

hamburger05De foodmaster is zeer zorgvuldig aan het werk, het afsnijden van de tomaten, het neerleggen van de slablaadjes, het net even schuin neerleggen van de bovenkant van het broodje waardoor je het sesamzaad blijft zien, alles heeft de volle aandacht.

Op de foto met de foodmaster is hij bezg druppels glycerine aan te brengen op de sla, alsof het waterdruppels zijn, met als grote voordeel dat deze druppels blijven glanzen en natuurlijk niet verdampen. Zie ook de plaatjes karton tussen de broodjes en de hamburgers om te voorkomen dat de broodjes doorweekt raken, en om te zorgen dat de broodjes recht blijven liggen. hamburger04

Al met al vond ik het een zeer spannende demonstratie, ik ga dit zeker een keer uitproberen. Een ochtend werk met als resultaat één foto, dat zal ook een ervaring zijn 😉

3 reacties

  1. Wat een leuk artikel! Ik was er al achtergekomen dat het niet makkelijk is om mooie foto’s van onze kazen te maken. Zoiets moet je aan een professional overlaten, dat zie ik wel. Jammer genoeg heb ik daar geen budget voor 🙂

    • En je woont in Frankrijk, in de Perigord? Nou, mochten we ons huis verkopen, dan komen we die kant op, dus dan kunnen we vast wel iets voor elkaar betekenen 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: