Stockfotografie en stockfilms

Over geld verdienen met stockfoto's

Is stockfotografie dood?

Een interessante vraag, “Is stockfotografie dood”. Het antwoord is nee, nog niet. En waarschijnlijk zal het nooit dood gaan ook, want wereldwijd is er een enorme behoefte aan plaatjes en platen van spullen, feestdagen en locaties, om maar een kleine greep te noemen.

Maar er is voor de fotografen wel een kentering waar te nemen. Ik ben begonnen in 2007. Nadat ik het spel een beetje doorkreeg, en ontdekte wat wel en wat niet verkocht, werd het leuk. Wanneer foto’s eenmaal binnen waren gelaten door de reviewer, dan werd er ook verkocht. Nagenoeg elke foto kwam in korte tijd wel een of meer keren voorbij, met uitschieters natuurlijk, die meteen goed verkochten. 

Directe verkopen stimuleert enorm, en het is een spannende bezigheid, iets bedenken waar afnemers voor zijn. Je doet mee aan een enorme loterij, maar je kunt de uitslag wel beïnvloeden. 

Nu, als ik na 7 jaar de balans opmaak, dan moet ik zeggen dat zo eenvoudig als het in het begin ging, zo is het al lang niet meer. Het is bijvoorbeeld vrijwel zinloos om iets alledaags als fruit te fotograferen, of groenten. De markt is verzadigd, en waarom zou mijn aardappel beter zijn dan die 100.000 aardappelen die al in de database zitten? De markt vraagt steeds meer van de fotografen, althans, van hen die er een serieus bedrag mee willen verdienen. Creativiteit, oftewel, waarmee wil je je onderscheiden van de 250.000 (ja, echt waar) foto’s die wekelijk aan de database worden toegevoegd? Investeringen, hoe ver wil je gaan met het risico dat het zich niet terugverdiend. Modellen, wat betaal je, en welke modellen hebben verkoop-potentie, en waar ligt dat aan. Kortom, zo eenvoudig als het in het begin was, zoveel factoren werken er nu mee (die waren er natuurlijk in 2007 ook wel, maar ik had ze niet uitputtend nodig, het liep toch wel).

Inmiddels heb ik meer lef. Een eigen studio, met volledige uitrusting, Ik vraag modellen om in de studio te komen, betaal deze modellen ook een vergoeding, en reiskosten. Daarmee neem ik dus een risico. Ik schaf rekwisieten aan, doe niet moeilijk als ik in een winkel iets tegenkom waar ik inspiratie bij heb. Mijn kosten gaan dus omhoog. Ik upload op dit ogenblik wekelijks ca. 75 foto’s, soms meer, zelden minder. En toch, ondanks dit alles, stijgt de omzet niet. Integendeel, de curve vertoont een lichte neerwaartse buiging. Ondanks meer investeringen, en veel meer foto’s.

Een theorie is de recessie, veel mensen die werkloos worden proberen een centje mee te pakken in de stockfotografie. Er zijn dus VEEL meer fotografen. De markt raakt verzadigd, alles is al eens vastgelegd, en vaak. Je kunt alleen nog “bijblijven” met nieuwe mode, nieuwe trends. En originaliteit, dat verkoopt nog wel. 

Klaag ik? Ga ik stoppen? Nee, maar ik ben wel realistisch. Nu je baan opgeven om aan stockfotografie te gaan doen, ik zou daar maar goed over nadenken. Ik zou een negatief advies geven. Maar wil je iets terugverdienen van je dure apparatuur, dan zou ik het zeker proberen. Want nee, stockfotografie is niet dood.

In onderstaande grafiek is mijn uploaden te zien, de bovenste lijn, bij Shutterstock van 0 naar 22.000 foto’s. De blauwe balkjes zijn het aantal verkopen, de grijze balkjes onderaan zijn de inkomsten bij Shutterstock. De groei is er dus uit. Helaas.

 

Image

3 reacties

  1. stellingsma2010

    ik ben erg teleurgesteld in een aantal beeldbanken met name de nationale beeldbank . maar goed er zijn meer schapen in de wei zullen we maar zeggen 🙂

  2. De Nationale Beeldbank blijft redelijk constant bij mij.

  3. Bedankt voor je eerlijke verhaal. Informatief: het aanbod van foto’s is overweldigend groot, dus kost het veel inspanning, doorzettingsvermogen en creativiteit om er iets van te maken. En ik vind het best wel moedig om te vertellen dat je hard moet werken om je inkomsten op hetzelfde peil te houden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: