Stockfotografie en stockfilms

Over geld verdienen met stockfoto's

Stockfoto’s maken zonder studio

Het is alweer een tijdje terug dat ik veranderingen aankondigde in mijn leven, die ook de stockfotografie ernstig zouden beïnvloeden. Ik heb geen studio meer. Wel nog alle spullen, maar ja, als die in de berging staan opgeslagen ;). We zijn begin van het jaar voor ca. 9 maanden naar ons nieuwe huis in Frankrijk gegaan, waar de grote verbouwing een aanvang nam. Weinig gelegenheid helaas voor stockfoto’s. In de zomer kwam wel wat meer ruimte, maar echte bestsellers heb ik er helaas toch niet gemaakt.
Snake in the grass In de natuur komen natuurlijk altijd beelden voor, maar niet elke foto van een koolmeesje is een stockfoto. Toen zich een slang in onze tuin aankondigde, heb ik uiteraard wel de camera gepakt, en toen de moestuin van alles op ging leveren, heb ik ook dat vastgelegd.Salad in vegetable garden Niet alleen zoals het zich voordoet, ik zorg dan ook wel voor de juiste attributen, zoals een mooie oogstmand die ik in een winkel zag staan. Inmiddels heb ik ook een oude houten oogstmand op een vide grenier gevonden, die is voor dit jaar, voor de nodige moestuinvariatie 😉 Harvest from the vegetal garden. Toen kwam het voetbalseizoen, en ontdekte ik dat er weinig stockfoto’s waren voor het Franse nationale voetbalteam, Les Bleus. Dus Martin uitgedost in supportersspullen, en ook daar een shoot aan gespendeerd.French Soccer fan with dog and megaphone In huis ook wel e.e.a. gedaan, maar daar is het eigenlijk toch de donker voor. Hoewel onze keuken toch wel een paar keer over de toonbank is gegaan. Kitchen interior with colorful tiles En ik houd mijn ogen open. Als ik bij onze zoon de hond zie liggen in een hangmat (ja, echt waar, niet eens in scène gezet), dan pak ik wel even mijn camera. Ik blijf natuurlijk stockfotograaf ;). Dog on vacation

Maar concluderend kan ik zeggen dat het lastig is om op deze manier foto’s te verkopen. Studio liep natuurlijk altijd wel, en ik ken in Frankrijk ook nog niet genoeg mensen om veel variatie in mijn foto’s aan te brengen. Maar, dit jaar gaan we meer eropuit, ook met de caravan, dus er liggen weer kansen genoeg. De verdiensten staan nu, van DEZE foto’s, begin 2017, op 200 dollar, en dat is natuurlijk VEEL te weinig. Maar, en dat is ook een feit, soms word je verrast door verkopen, en de foto’s staan online, dus de koper kan vandaag nog langskomen. En als ze dan meteen een extended license kopen, dan ben ik achteraf toch tevreden. Die 200 dollar gaat zeker een keer over de kop, en ik hoop natuurlijk op meer, daar heb ik er eigenlijk best veel uren voor ingestoken.

Bouquet garden flowers Ik ben nu een aantal maanden in Nederland, en heb net een 3-tal gave shoots achter de rug. Ik zal daar binnenkort over schrijven, ook over de huidige trends in stockfotografie, want eigenlijk, … gaat het niet de goede kant uit. Wordt dus vervolgd.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: